Odder

Odder Kendetegn

Odderen er tilpasset et liv i vandet og har derfor sv√łmmehud mellem t√¶erne og en lang og str√łmlinet krop. B√•de √łrer og n√¶sebor kan lukkes, n√•r den dykker, og pelsens gr√•brune underuld er isolerende og vandskyende. Det flade hoved med de lange knurh√•r omkring snuden og den kraftige hals, der n√¶sten g√•r i √©t med kroppen, er typiske kendetegn ved odderen, men arten kan ogs√• kendes p√• den let affladede hale. Forvekslingsmuligheder Odderen kan forveksles med mink, som dog er minde og har en mere spids snude.

Udbredelse

Odderen var i slutningen af 1950‚Äôerne udbredt i det meste af Danmark med undtagelse af bl.a. Bornholm, Sams√ł og L√¶s√ł, men de blev betragtet som skadedyr og bek√¶mpet. I 1960‚Äôerne gik bestanden kraftigt tilbage og i midten af 1980‚Äôerne var der kun ca. 200 oddere tilbage i Danmark. Odderen blev fredet i 1967 og der er siden blevet lavet en r√¶kke tiltag for at beskytte den.

Tidligere druknede mange oddere i fiskeruser, men i 1994 blev der indf√łrt en lov, s√• alle ruser nu skal forsynes med en stoprist, som hindrer at odderen sv√łmmer ind i rusen efter f√łde. Et andet tiltag er etablering af odderpassager, hvor odderne sikkert kan passere under veje. Oddere bryder sig nemlig ikke om at sv√łmme under vejbroer, s√• tidligere blev mange oddere dr√¶bt i trafikken, n√•r de krydsede en vej. Bestanden er nu i fremgang og man mener, at der i dag er over 1000 oddere i Danmark ‚Äď prim√¶rt i Jylland, men der er ogs√• set oddere p√• Fyn og Sj√¶lland.

Levested og levevis

Hvor odderen f√łler sig tryg, kan den komme frem om dagen, ellers er den nataktiv og opholder sig om dagen i sin hule i brinken, under tr√¶r√łdder eller buske. Hulens indgang er lige ved eller under vandoverfladen. Den lever n√¶r b√•de stillest√•ende og rindende vand, salt- og ferskvand. Is√¶r ved uforstyrrede vandl√łb, s√łer, moser og fjordomr√•der med gode muligheder for at skjule sig i vegetationen. Odderen lever is√¶r af fisk som aborrer, √•l, karper og √•lekvabber. Fisk i st√łrrelsen 10-15 cm foretr√¶kkes. Fr√łer kan ogs√• udg√łre en del af f√łden, og indimellem tager odderen ogs√• sm√• pattedyr, fugle og krebsdyr.

B√•de hanner og hunner har territorium, men hannens er st√łrre end hunnens, og kan str√¶kke sig over mere end 10 kilometer vandl√łb. Kun i parringstiden f√¶rdes hannen og hunnen sammen. De fleste unger bliver f√łdt om sommeren eller i efter√•ret, selv om odderen kan f√łde unger p√• alle tidspunkter af √•ret. Et kuld p√• 2-3 unger f√łdes, n√•r hunnen har v√¶ret dr√¶gtig i ca. 60 dage. Ungerne er et √•r gamle, f√łr de kan klare sig selv. Odderen er et meget sky dyr, og man skal derfor v√¶re heldig for at opleve den i det fri. For at odderen yngler, skal der i dens territorium v√¶re skjul eller fristeder i form af r√łrskov, krat eller anden bevoksning. Desuden skal der kun v√¶re begr√¶nset menneskelig aktivitet, som f√¶rdsel, lystfiskeri og jagt.

Kilder:
Milj√ł- og F√łdevareministeriets artsleksikon
‚ÄúPattedyr i Norden‚ÄĚ af Jan Kj√¶rgaard Jensen og Ole Frank J√łrgensen