Mårhunden

Mårhunde

Kendetegn M√•rhunden er p√• st√łrrelse med en r√¶v og kan kendes p√• sin sorte ansigtsmaske, der d√¶kker √łjnene og underansigtet, og sin hvide snude. Forvekslingsmuligheder M√•rhunden, vaskebj√łrnen og gr√¶vlingen ligner hinanden meget ‚Äď gr√¶vlingen har dog sort-hvide striber p√• langs af hovedet og vaskebj√łrnen har m√łrke ringe p√• halen. Desuden kan den forveksles med en r√¶v, der dog har en helt anden farver.

Udbredelse

M√•rhunden stammer fra √ėstasien. Fra 1928 og s√¶rligt i √•rene 1948-55 udsatte man over 9.000 m√•rhunde i den vestlige del af det dav√¶rende Sovjetunionen for at berige pelsdyrfaunaen. Herfra har arten spredt sig til Tyskland, de nordlige dele af √ėstrig og Ungarn, nordp√• til de Baltiske lande, hele Finland og de nordlige dele af Sverige og Norge. I Danmark er m√•rhunden et invasivt dyr. M√•rhunden blev f√łrste gang registret i naturen i Danmark i 1980 ved Vejle. Siden da er antallet steget kraftigt, og det vurderes at bestanden p√• nuv√¶rende tidspunkt er p√• omkring 2.000-3.000 individer. Den bestand af m√•rhunde der er etableret i Jylland er formentlig er efterkommere af tamme dyr, der er undsluppet fra fangenskab, samt dyr der er indvandret fra Tyskland.

Levested og levevis

M√•rhunde er nataktive og er prim√¶rt aktive i perioden fra kl. 20 til kl. 4 om morgenen. De er mindre aktive i perioden fra november til februar. M√•rhunden er god til at tilpasse sig og kan leve i mange forskellige naturtyper. Den foretr√¶kker dog fugtige omr√•der n√¶r s√łer og √•er, r√łrskov, samt fugtig skov med rig undervegetation. M√•rhunden er stort set alt√¶dende, og spiser alt fra √•dsler til krebs, fisk, insekter, sm√• pattedyr og fugle. Omkring huse tager den affald og f√łde sat ud til hunde og katte. Om efter√•ret √¶der m√•rhunden sig fed. Den g√•r ikke i dvale, men i kolde perioder bliver den i hulen og sover det meste af tiden.

Hvis en m√•rhund er alene, sl√•r den sig ikke ned i et territorium, men vandrer rundt og kan tilbagel√¶gge afstande p√• op til 200 km over land og relativt store afstande over vand. M√•rhunde kan krydse fjorde, som er mere end en km bred, og en m√•rhund har krydset Ringk√łbing fjord, der er mere end 10 km bred. N√•r m√•rhunden danner par, bliver de p√• samme sted og forsvarer deres territorie. M√•rhunden danner par for livet og hannen og hunnen opfostrer hvalpene i f√¶llesskab. M√•rhunde i Danmark f√•r i gennemsnit 11 hvalpe. 5-6 uger efter f√łdslen bliver graven forladt af hvalpene og n√•r hvalpene er ca. 4 m√•neder gamle kan de klare sig selv.

Invasiv

M√•rhunden er en invasiv art, som √łnskes udryddet og m√• reguleres som skadevoldende vildt. M√•rhunden er et effektivt rovdyr, der kan udkonkurrere hjemmeh√łrende dyr med lignende levevis som f.eks. r√¶v og gr√¶vling. Den er ogs√• en trussel mod fugle og sm√• pattedyr, fordi de ikke er vant til m√•rhunden. Erfaringer fra andre lande viser, at m√•rhunden hurtigt spreder og formerer sig, og at den kan udrydde vores beskyttede og truede dyr. M√•rhunden kan ogs√• v√¶re b√¶rer af rabies samt den farligere b√¶ndelorm Echinococcus multiloculus. B√¶ndelormen kan v√¶re d√łdelig for mennesker, men parasitten kan ogs√• sprede sig til hjemmeh√łrende vildt. Kilder: Milj√ł- og F√łdevareministeriets artsleksikon ‚ÄúPattedyr i Norden‚ÄĚ af Jan Kj√¶rgaard Jensen og Ole Frank J√łrgensen

Kilder:
Milj√ł- og F√łdevareministeriets artsleksikon
‚ÄúPattedyr i Norden‚ÄĚ af Jan Kj√¶rgaard Jensen og Ole Frank J√łrgensen